Εργασία όπως κατατέθηκε στον διαγωνισμό "ΦΤΙΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟ" ο οποίος διοργανώθηκε από την Ελληνογερμανική Αγωγή, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) τη σχολική χρονιά 2019-20.
Σεισμογράφος από απλά υλικά:
Ακούμε συνέχεια ότι γίνονται σεισμοί. Πολλές φορές αυτοί οι σεισμοί είναι μικρής εντάσεως και δεν τους καταλαβαίνουμε. Αλλά φέτος όταν κάναμε μάθημα ένα πρωϊνό, έγινε σεισμός και βγήκαμε στην αυλή. Όλοι ρωτούσαν πόσο μεγάλος ήταν ο σεισμός. Δεν είχαμε εκείνη την στιγμή πρόσβαση στο διαδίκτυο και ούτε μπορούσαμε να πάρουμε τηλέφωνο. Έτσι σκεφτήκαμε εγώ και δύο συμμαθητές μου να φτιάξουμε εμείς σεισμογράφο στο σχολείο. Ρωτήσαμε την καθηγήτρια μας αν θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε εμείς έναν σεισμογράφο και μας είπε πως θα μπορούσαμε! Ενθουσιαστήκαμε! Στην αρχή ψάξαμε το διαδίκτυο για να βρούμε τρόπους. Ξέραμε ότι τα κινητά μπορούν να καταγράφουν τους σεισμούς αλλά εμείς θέλαμε κάτι το οποίο να μπορούμε να το κατασκευάσουμε και να το έχουμε στην τάξη μας. Βρήκαμε πολλές πηγές και αρχίσαμε να καταστρώνουμε σχέδιο! Η ομάδα μας αποτελείται από τον Μανώλη Βασιλικογιαννάκη, τον Μιχάλη Ξηραδάκη και τον Μιχάλη Τζεδάκη. Είμαστε όλοι μαθητές της Γ Γυμνασίου. Η κύρια πηγή η οποία μας βοήθησε ήταν ένα άρθρο στο science in school:
https://www.scienceinschool.org/el/2012/issue23/earthquakes
https://www.scienceinschool.org/el/2012/issue23/earthquakes
Εικόνα1: Βλέπουμε το ηχείο το οποίο το συνδέουμε με δυο ακροδέκτες στο καλώδιο του ήχου. Το καλώδιο του ήχου συνδέεται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Στερεώσαμε τη μάζα στο ελατήριο και αυτό στο τρίποδο. Η μάζα χρειάζεται γιατί το καπάκι του ηχείου είναι πολύ ελαφρύ. Η μάζα είναι ίσα-ίσα πάνω από το ηχείο. Το τρίποδο το στερεώσαμε καλά πάνω στο subwoofer. Με το audacity μπορούμε να καταγράφουμε τις δονήσεις που δέχεται το ηχείο. Συνδέσαμε το ηχείο με καλώδιο ήχου στον υπολογιστή. Αρχίσαμε τις δοκιμές. Αν π.χ. κουνήσουμε το ηχείο με το χέρι μας (τεχνητά) στο πρόγραμμα audacity φαίνεται η κυματομορφή. Αν ρίξουμε ένα σώμα κοντά στο ηχείο πάλι διακρίνουμε κυματομορφή. Αν επίσης κουνήσουμε το τραπέζι πάνω στο οποίο είναι το ηχείο, πάλι βλέπουμε να σχηματίζεται μια κυματομορφή. Οπότε στερεώνουμε το ηχείο με το τρίποδο και τη μάζα καλά στο πάτωμα μιας τάξης του σχολείου μας (στη βιβλιοθήκη).
Με αυτήν την κατασκευή θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε ότι με πολύ απλά και άχρηστα υλικά μπορεί κάποιος να φτιάξει σεισμογράφο. Μπορούμε έπειτα να καταγράφουμε τους σεισμούς και να τους επεξεργαζόμαστε με το πρόγραμμα audacity το οποίο είναι δωρεάν. Μια ιδέα μας έγινε πραγματικότητα έπειτα από ψάξιμο και συνεργασία. Αυτή η διάταξη μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να κάνουμε αρκετά πειράματα και στο μάθημα της Φυσικής. Για παράδειγμα μπορούμε να ρίξουμε μια μπάλα από κάποιο ύψος και να καταγράψουμε τι σήμα παίρνουμε στον υπολογιστή μας και έπειτα να ρίξουμε πάλι τη μπάλα από μεγαλύτερο ύψος και να δούμε τη διαφορά στο σήμα.
Εικόνα 3: Οι ακροδέκτες του ηχείου συνδέονται με το καλώδιο ήχου και αυτό με τη σειρά του συνδέεται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Εικόνα 4: Στην οθόνη του υπολογιστή μας βλέπουμε τις κυματομορφές που δημιουργήσαμε εμείς τεχνητά κουνώντας την επιφάνεια στην οποία αρχικά είχαμε τοποθετήσει το ηχείο.
No comments:
Post a Comment