Τίτλος: Τα μυστήρια του ανθρώπου, της φύσης και του σύμπαντος!
1η συνάντηση: Παρασκευή 29/11/2019: Μάθαμε για την επιστημονική διαδικασία μέσα από την δραστηριότητα (1η "Τι έχει μέσα το κουτί") των μαύρων (άσπρων σε μας!) κουτιών. Οι μαθητές έκαναν τέσσερεις ομάδες και προσπάθησαν να βρουν τι περιέχουν τα τέσσερα κουτιά. Η δραστηριότητα αυτή εισάγει τους μαθητές στον επιστημονικό τρόπο σκέψης. Όταν ο Thomson μελετούσε το άτομο, δεν ήξερε από τι αποτελούταν. Ήταν γι´ αυτόν ένα μαύρο κουτί. Έτσι οι θεωρίες αναπροσαρμόζονται και ξαναδοκιμάζονται. Οι μαθητές σκέφτηκαν πώς θα κάνουν προσομοίωση(!) και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά!
2η συνάντηση: Παρασκευή 6/12/2019: Μάθαμε για την εξέλιξη των ειδών μέσα από videos του Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής ιστορίας. Πραγματοποιήσαμε έπειτα δραστηριότητα (2η "Βρες το είδος που λείπει") διαδραστικός χάρτης ο οποίος περιέχει 2,123,179 είδη όπου μπορούμε να δούμε τις συγγένειες τους!
για την εξέλιξη των κητωδών θηλαστικών όπως είχε παρουσιαστεί από την Δρ. Α. Σιακαβάρα σε ημερίδα βιολογίας στο ΕΚΦΕ Ηρακλείου. Οι μαθητές όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία κλήθηκαν να βρουν το είδος που λείπει από το δέντρο της εξέλιξης των κητωδών. Σκέφτηκαν πολύ σωστά και αποτύπωσαν στο χαρτί το είδος που έλειπε. Το 1994 βρέθηκε το απολίθωμα του είδους που έλειπε "η φάλαινα που περπατάει"! Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης ιστοσελίδα είναι ο
4η συνάντηση: Παρασκευή 20/12/19: Tι βρήκε ο Ερατοσθένης; (συνέχεια 3ης δραστηρίοτητας) Πώς μπορούμε να κάνουμε τους ίδιους υπολογισμούς με τη βοήθεια μιας μικρής σφαίρας; Φάσεις της σελήνης.
5η συνάντηση: Παρασκευή 10/1/20: Έκλειψη σελήνης, έκλειψη ήλιου. Πώς κινείται η σελήνη σε σχέση με τη γη. (4η δραστηριότητα "Οι φάσεις της σελήνης στο τραπέζι")
6η συνάντηση: Παρασκευή 17/1/20: Πώς μπορούμε να βρούμε την διάμετρο της σελήνης αν γνωρίζουμε τη διάμετρο της γης όταν έχει έκλειψη σελήνης; (5η δραστηριότητα: "Με μια φωτογραφία και έναν διαβήτη βρίσκω τη διάμετρο της σελήνης"). Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε την εφαρμογή "Moondiver Xperience" σε κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ και να δείτε τις γνώσεις σας!
7η συνάντηση: Παρασκευή 24/1/20: Πώς πεθαίνουν τα άστρα. Γιατί είμαστε αστρόσκονη;
8η συνάντηση: Παρασκευή 31/1/20: Γαλαξίες, quasars, γαλαξίες seyfert, ψάχνοντας τις κηλίδες του ήλιου με την 6η δραστηριότητα.
9η συνάντηση: Παρασκευή 7/2/20: Μαύρες τρύπες, 7η δραστηριότητα: καμπυλωμένος χωροχρόνος. Από το μικρό στο μεγάλο και αντίστροφα.
10η συνάντηση: Παρασκευή 14/2/20: Κομήτες, μετεωρίτες και αστεροειδείς. Σήμερα όμως είχαμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον Δρ. Π. Αναστασόπουλο, Φυσικό των υψηλών ενεργειών και ειδικό στην θεωρία των χορδών. Οι μαθητές μας παρακολούθησαν την διάλεξη του που είχε θέμα το Cern στο αμφιθέατρο του σχολείου και έπειτα μας επισκέφθηκε στον όμιλό μας και μας έλυσε πολλές απορίες μας.
12η συνάντηση: Παρασκευή 29/2/20: Συνέχεια της ταινίας.
13η συνάντηση: Παρασκευή 6/3/20: Νετρίνα, αυτά τα περίεργα? σωματίδια!
No comments:
Post a Comment